Accedix al procés d'estabilització extraordinari. Llei 20/2021, de 28 de desembre.
Disponible a partir del 13/03/23 a les 9:00 h
Accedir
Accedix al procés d'estabilització extraordinari. Llei 20/2021, de 28 de desembre.

La Generalitat activa el pla contra incendis forestals per Setmana Santa i Pasqua

30 març 2022

L’Agència Valenciana Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha activat el dispositiu extraordinari contra incendis forestals, que es desenvoluparà entre el 14 i el 25 d’abril, amb motiu de les vacances de Setmana Santa i Pasqua. Durant aquests dies es reforçarà la vigilància aèria i terrestre de la superfície forestal de la Comunitat Valenciana i s’incrementaran les mesures dissuasives entre la població. La Generalitat comptarà diàriament amb 604 professionals dedicats a la prevenció i extinció d’incendis forestals.

Durant la reunió de coordinació del Pla de Vigilància dissuasiva i mesures especials per a Setmana Santa i Pasqua, mantinguda aquest dimecres en el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, els organismes impliqueuos en la prevenció i extinció d’incendis forestals han presentat el nombre d’efectius, els mitjans i les mesures especials que han previst per a aquest període festiu.

El dispositiu previst per la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública està format pel personal tècnic en emergències i pel Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat que comptaran amb 40 autobombes i 10 mitjans aeris. A més, la Sala del telèfon únic d’emergències 1·1·2 Comunitat Valenciana incrementarà el seu personal en un 9%.

Per part seua, el Servei de Prevenció d’Incendis de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica mobilitzarà personal tècnic forestal, agents mediambientals, personal en els observatoris fixos, unitats de prevenció, a més de les centrals de prevenció d’incendis i un equip de suport.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha explicat que en la Generalitat “existeix un esforç d’anticipació als riscos d’una major afluència de famílies durant aquestes vacances”. “Per aqueist motiu -¬ha recordat- realitzem aquesta reunió d’actualització dels diferents organismes implicats en la intervenció en emergències”.

El director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Diego Marín, ha explicat que “en els tres últims anys es detecta una tendència a la baixa en el nombre d’incendis forestals, fruit del treball de totes les agències i institucions implicades, per la qual cosa hem de continuar treballant conjuntament i de manera coordinada”.

Per la seua part, la Policia de la Generalitat augmentarà les unitats encarregades de realitzar vigilàncies preventives dins de les zones recreatives des del 9 d’abril, supervisant el bon ús del foc i evitant que s’encenguen flames als parcs naturals.

A aquest dispositiu se sumaran els efectius dels consorcis provincials de bombers i els bombers municipals de les capitals de província, a més de les forces i cossos de seguretat de l’estat, que han comunicat que mantindran les dotacions habituals als parcs i en el cas que la previsió meteorològica siga favorable a la propagació d’incendis forestals, es reforçaran els torns de vigilància.

Vigilància i mesures preventives

Durant la Setmana Santa i la Pasqua s’adoptaràn les mesures preventives previstes en el nivell de risc màxim d’incendis forestals (nivell 3 de preemergència). Per això, el personal del Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat realitzarà labors de vigilància i prevenció a més de respondre davant l’extinció de possibles incendis forestals. S’ha previst un pla per a mantindre l’operatiu de vigilància en zones estratègiques també durant la nit en les tres províncies.

A més, lus mitjans aeris de la Generalitat realitzaran rutes de vigilància preventiva carregats amb aigua. S’han establit 7 rutes per tot el territori valencià que s’intensificaran en les hores centrals del dia, durant els caps de setmana i els dies festius des de les bases d’Enguera, Siete Aguas i l’Aeroport de Castelló.

Com a mesura preventiva, s’ha recordat la prohibició de realitzar cremes de restes agrícoles, encara que estiguen autoritzades pel pla local de cremes o de fer fogueres en els terrenys forestals o a menys de 500 metres d’aquests. A més, en les àrees recreatives es permetrà fer foc en les zones habilitades per a això, excepte aquells dies en què es declare nivell 3 de preemergència, i en aquest cas seran precintades.

Següent notícia
Compartix la notícia