Accedix al procés d'estabilització extraordinari. Llei 20/2021, de 28 de desembre.
Disponible a partir del 13/03/23 a les 9:00 h
Accedir
Accedix al procés d'estabilització extraordinari. Llei 20/2021, de 28 de desembre.

La campanya #Stopalfoc apel·la al sentit comú de la ciutadania per a preservar la natura

13 abril 2022

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha apel·lat a la corresponsabilitat i al sentit comú de la ciutadania per a avançar en el “gran objectiu” de preservar i al mateix temps gaudir de la naturalesa, la qual cosa també incidirà en la “recuperació emocional” dels valencians i valencianes.

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en l’acte de presentació de la campanya contra incendis forestals ‘Stop al foc’ en el qual també ha participat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

En el transcurs de l’acte, el president ha destacat l’avanç experimentat en la Comunitat Valenciana “tant en equipament, com en capacitat i professionalitat” en matèria de lluita contra incendis, així com la “major consciència col·lectiva” sobre la importància de preservar els espais naturals, la qual cosa ha contribuït al fet que el trienni 2019-2021 haja sigut el període amb menor superfície cremada en els últims 25 anys.

No obstant això, el cap del Consell ha subratllat la necessitat de “construir una aliança entre institucions” en la lluita contra els incendis i ha agraït l’esforç de les persones que “donen la cara” per la defensa del patrimoni natural de la Comunitat Valenciana, com a Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i la Unitat Militar d’Emergències, la Delegació de Govern, així com diputacions i ajuntaments.

Així mateix, ha apel·lat a la corresponsabilitat de la ciutadania, gràcies a la qual ha assegurat que la Comunitat Valenciana ha tingut menor incidència durant la pandèmia, i ha insistit a reclamar “sentit comú” per a “ser conscients del que no es pot realitzar en el territori i adoptar decisions que eviten desastres naturals”.

Increment en la dotació pressupostària

Per la seua part la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha destacat que en 2021 els Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat van haver d’intervindre en 1.861 incidents i el telèfon 1·1·2 va rebre un total de 8.012 telefonades relacionades amb incendis forestals i de vegetació i que, “gràcies a la promptitud i eficàcia amb què van ser ateses, no van tindre majors conseqüències”.

Bravo ha insistit a demanar a la ciutadania la seua implicació en la “gran tasca col·lectiva de protegir les nostres muntanyes” perquè, segons ha assegurat, “la diferència entre un conat i un gran incendi pot estar en una simple trucada telefònica”. A més, ha reiterat que “de res servirà l’esforç i la preparació si la ciutadania no està implicada i compromesa en la tasca col·lectiva de preservar el que, si es danya no té remei i si es perd no té recanvi”, ha manifestat.

Finalment, ha recordat que el valor del patrimoni natural valencià “és incalculable, però el cost de la seua protecció no ho és”. Per això ha assegurat que des de l’any 2016 el seu departament ha augmentat la dotació pressupostària per a l’extinció d’incendis en un 24 per cent fins a aconseguir els actuals 101 milions d’euros.

Protecció del territori

Per part seua, la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha avançat que el dispositiu d’enguany compta amb 750 professionals dedicats a la prevenció i vigilància de l’espai forestal de la Comunitat Valenciana, que representa més d’un 55% del territori de la Comunitat. A més, ha destacat que el 45% del territori compta amb alguna figura de protecció, la qual cosa suposa un 15% més del que demanda la Unió Europea.

Per a la consellera, “la prevenció d’incendis forestals és un treball que es desenvolupa 365 dies a l’any”, per la qual cosa ha destacat l’esforç del seu departament a “sumar capacitat i eines de bona gestió” com l’aprovació dels Plans Locals de Prevenció d’Incendis (PLPIF), que sumen ja 371, i per al que s’ha triplicat el pressupost, o l’actualització dels instruments de planificació dels Parcs Naturals.

Campanya Stop al foc

La campanya #stopalfoc està impulsada per Presidència de la Generalitat i compta amb la col·laboració de la conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública.

L’objectiu de la campanya és conscienciar als ciutadans de la importància de tindre actituds cíviques i mostrar de manera clara que els incendis forestals tenen conseqüències directes sobre les persones, béns i entorn natural, i que resulta necessari comprometre’s personal i col·lectivament per a evitar conductes de risc i previndre incendis forestals.

Pla de lluita contra incendis forestals 2022

Durant el període de Setmana Santa, és a dir del 14 al 25 d’abril, la conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica posarà en marxa un dispositiu especial amb 277 persones que faran tasques de vigilància i prevenció d’incendis. Aquest dispositiu augmentarà fins a les 750 persones, entre l’1 de juny i el 25 d’octubre, principalment agents mediambientals i personal del servei de Vigilància Preventiva.

Per part seua, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) compta amb un miler d’efectius d’intervenció operativa entre els mesos de maig a octubre, període en què es concentra la major part del risc.

En concret, es tracta de 56 unitats de bombers forestals terrestres de la Generalitat, amb 740 efectius, i 6 unitats helitransportadas de bombers forestals de la Generalitat amb 84 efectius. A ells cal sumar el personal tècnic del Centre de Coordinació d’Emergències, el personal dependent de la conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i el personal operatiu dels tres consorcis provincials de bombers.

Per a la campanya d’estiu 2022, la Generalitat compta amb mitjans terrestres i aeris d’extinció com 45 camions autobomba, 56 vehicles tot terreny, 9 avions (7 de terra i 2 amfibis) i 9 helicòpters, dels quals 2 de coordinació, 6 d’extinció i un de gran capacitat que quintuplica el transporta d’aigua respecte dels considerats d’extinció estàndard.

Com a principal novetat, tres dels helicòpters estaran operatius des de juny fins a desembre, la qual cosa suposa ampliar en tres mesos el temps que estaran disponibles respecte de l’any passat. Això permetrà disposar d’una major capacitat de resposta durant la primavera i la tardor, atés que els incendis forestals s’han desestacionalitzat.

Increment de la inversió en extinció i prevenció

El pressupost total anual destinat a l’extinció d’incendis forestals per part de la AVSRE és de 101 milions d’euros, dels quals 30,47 milions corresponen al servei de Bombers Forestals SGISE de la Generalitat Valenciana, i 6,2 milions es destinen als mitjans aeris.

Per part seua, la Conselleria d’Emergència Climàtica ha impulsat en els últims dos anys el desenvolupament de Plans Locals de Prevenció d’Incendis Forestals, i actualment 370 municipis ja compten amb PLPIF, la qual cosa suposa el 70% del total de municipis que representen el 85% de la superfície forestal.

Per a impulsar aquests plans la conselleria destinarà durant 2022 un total de 1,6 milions d’euros. A més, la setmana vinent es convocaran les ajudes per a substitució de l’ús del foc a mètode d’eliminació de restes agrícoles, i també s’ha previst destinar ajudes al voluntariat ambiental en prevenció d’incendis forestals.

Descens del nombre d’incendis

Durant 2021 s’han produït 240 incendis forestals que han afectat 784 hectàrees, sent l’incendi de Soneja-Azuébar, a la província de Castelló, el de major superfície afectada, un total de 420 hectàrees forestals.

L’any 2021 és, per tant, el tercer any consecutiu amb menor nombre d’incendis forestals des que existeix estadística oficial, seguit del 2020 en què es van registrar 252 incendis i del 2019, quan el nombre d’incendis declarats va ser 273.

Aquestes dades contrasten amb els registres de principis dels anys 90, quan el nombre d’incendis anuals era superior a 750, i es deuen a les mesures adoptades en els últims anys en matèria de prevenció i vigilància l’ús del foc.

Següent notícia
Compartix la notícia