Accedix al procés d'estabilització extraordinari. Llei 20/2021, de 28 de desembre.
Disponible a partir del 13/03/23 a les 9:00 h
Accedir
Accedix al procés d'estabilització extraordinari. Llei 20/2021, de 28 de desembre.

Bombers Forestals de la Generalitat formaran a bombers del bosc sec Chiquitano

1 novembre 2021

Un grup de Bombers Forestals de la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (SGISE) han tornat de la seua segona missió humanitària en el bosc sec Chiquitano de Bolívia amb l’acord de les institucions locals perquè realitzen una formació específica entre els bombers municipals i els bombers voluntaris del departament de Santa Cruz enfocada a reduir els incendis forestals que assolen la regió.

Fa un any, Edgar Juan, de la unitat de Castelló de Rugat; Andrea Carpio i Fernando Pérez, de la unitat de Tírig; i Jorge Gómez, de la unitat de Benissa van participar en una missió internacional afavorida per la SGISE que tenia com a objectiu col·laborar voluntàriament amb els bombers locals en l’extinció d’incendis en Bolivia.

D’aquella experiència van tornar amb molts aprenentatges i la determinació de crear una associació pròpia, URIF Internacional, per a orientar les seues actuacions en la formació, la prevenció i l’extinció d’incendis forestals i aqueixes han sigut les actuacions d’aquesta segona missió humanitària. Han participat en l’extinció amb la seua contrapart local, els bombers voluntaris Quebracho i han format a quasi un centenar de persones.

Fernando Pérez, sotscap de la unitat helitransportada de Tírig, explica com aquesta segona missió humanitària els ha permés conéixer millor el territori del ANMI Sant Matías, un parc natural de 3 milions d’hectàrees i treballar amb els bombers voluntaris en la transmissió dels coneixements i professionalitat dels Bombers Forestals de la Generalitat sobre el sistema internacional d’emergències. “Hem intervingut en extincions i assessorat sobre la planificació, la logística o l’operativa prèvia a les intervencions en emergències”.

Andrea Carpio, integrant de la mateixa unitat de Tírig posa l’accent en el diferents que són els incendis que es produeixen a Espanya dels del preamazones bolivià, “els d’allà tenen una inflamabilitat molt baixa i van molt lents però la seguretat en les intervencions és la mateixa i en això hem centrat molta de la nostra formació”.

A més, han mantingut una agenda completa de reunions que els ha permés una millor recollida de dades i la planificació de formació dirigida als bombers professionals i voluntaris del departament de Santa Cruz. Un pla formatiu en el qual s’ha implicat la diplomàcia boliviana i espanyola i les institucions de la regió.

El coordinador del projecte Edgar Juan assenyala que “de les dues missions que hem realitzat ens portem molts aprenentatges i la certesa que la nostra experiència i els nostres coneixements són aplicables a l’extinció dels incendis forestals que es produeixen en el preamazones bolivià”.

L’objectiu de la formació dels Bombers Forestals de URIF és integrar al sector agrari en la formació de foc tècnic perquè s’aconseguisca rebaixar l’afectació d’incendis involuntaris “si aconseguim baixar un 10% aquest tipus d’incendis, són molts milers d’hectàrees les que salvem” conclou Edgar Juan.

Següent notícia
Compartix la notícia