Accedix al procés d'estabilització extraordinari. Llei 20/2021, de 28 de desembre.
Disponible a partir del 13/03/23 a les 9:00 h
Accedir
Accedix al procés d'estabilització extraordinari. Llei 20/2021, de 28 de desembre.

El Servei de Bombers Forestals testa un nou producte per a millorar els sistemes d’extinció

24 abril 2023

El Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat ha realitzat una prova de producte per a conéixer el comportament de nous materials que ajuden a l’operatiu en les labors d’extinció d’incendis forestals.

La prova, que s’ha desenvolupat al Parc d’Emergències de Plans, ha consistit a testar l’eficàcia i l’eficiència d’un polímer que se solidifica en contacte amb l’aigua, absorbint aproximadament el 95% del líquid i aïllant els materials combustibles que existeixen en la muntanya. Això suposa, d’una banda, esmorteir la combustió en l’àrea en la qual s’ha aplicat el producte i, per un altre, generar un efecte aïllant de la calor.

La principal característica d’aquest producte és que permet actuar fàcilment contra el foc d’una manera indirecta. D’aquesta manera, en la zona on s’aplica el polímer es generaria una línia ignífuga i és ací on l’operatiu podria actuar sobre un foc de menor intensitat i, com a conseqüència, més controlable.

L’experiència pilot que s’ha desenvolupat en Plans ha consistit en tres exercicis diferents. En el primer d’ells, s’ha generat un línia tallafocs amb el polímer. Posteriorment, s’ha comparat la combustió de dos palets, un ruixat amb el producte i l’altre sense ell. I, finalment, s’ha procedit a extingir un foc amb una combinació d’aigua i producte.

Manuel Cuesta, tècnic operatiu de la SGISE, ha destacat l’interés del departament de R+D+I del Servei per “provar diversos productes disponibles en el mercat per a retindre el foc i que ens permeten combatre’l amb major seguretat”. El responsable d’operatiu ha indicat que aquesta és la línia de treball que s’està desenvolupant en aquest moment “per a aportar totes les eines que tenim al nostre abast i conéixer quina seria la seua millor aplicació sobre el terreny”.

Des de la Societat València de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (SGISE) s’està apostant per la innovació, el desenvolupament i l’emprenedoria, amb l’objectiu de formar una àmplia gamma de productes que ajuden a extingir d’una manera més segura els incendis forestals.

Següent notícia
Compartix la notícia